onsdag 24 juli 2013

Begreppen anhörig och närstående

Kl. 9.45

Jag har under ett par veckor haft frågan uppe kring begreppen anhörig respektive närstående. Svaren har varit många och det blev svårare och svårare för mig att förstå.
Men efter ett mycket trevligt och givande telefonsamtal i går med Lennart Magnusson på Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga fick jag följande svar som jag sammanfattat här:

Ur mina anteckningar från telefonsamtalet:

Enligt socialtjänstlagen som kommunen förhåller sig till säger man att en
anhörig är den som ger hjälp (t ex att handla) stöd (känslomässigt) och vård och att en närstående är den som tar emot.
I Hälso och - sjukvårdslagen finns det inget skrivet om att sjukvården ska ta hänsyn till anhöriga (finns bara i socialtjänstlagen) MEN sjukvården har ett ansvar för att jobba förebyggande, och här ingår bägge grupperna, vilket man gör men begreppen är därför inte definierade.

Dock finns det praxis som säger att närstående det är den som ger hjälp till den sjuke.
Sammanfattningsvis har då samma begrepp två helt motsatta definitioner. För tillfället letar jag inte vidare men skulle du ha någon ytterligare information så hör gärna av dig.


Vi på Nätverket Cancerkompisar.se kommer att lägga till några rader för att förtydliga att vår målgrupp är till för oss anhöriga - "vi som ger hjälp, stöd och vård till en närstående". Hur vi ska formulera det vet vi inte riktigt ännu. Vi tar gärna emot tankar och idéer kring detta.

Tack till Lennart som ringde upp mig efter att jag lagt ut den här frågan om begreppen på deras Facebooksida, Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga. Jag lovade Lennart att tipsa om att GILLA gärna sidan, och ställ gärna frågor till dem, de svarar alltid.

GÖR en bra dag!


Giraffen får symbolisera dagens blogginlägg
Jag sommarbloggar, något som jag bara älskar att göra, här i förra veckan på AspöCarpe Diem!
ps. för att kommentera klicka under inlägget på kommentarer