torsdag 8 augusti 2013

Kan man ta semester från cancern?

Kl. 8.55

Jag hittade ett inlägg på temat "semestertider" skrivet av Maria Hellbom, leg. psykolog som arbetar inom cancervård, även författare. Rehabilitering av cancersjukdom , att möta framtiden

Semestertider - länken: här 
men här kommer inlägget kopierat rakt av:
Kan man ta semester om man får cancerbehandling? Frågan kom helt apropå ingenting från min make (som inte arbetar i cancervård utan i en helt annan verksamhet) vid frukostbordet därhemma. Det är faktiskt en fråga som inte är helt enkel att svara på.

Praktiskt sett: Såklart kan man det, men det kan kräva litet planering om man till exempel ska ut och resa. Det beror ju också på vilken behandling man får, och om man får den för att bota cancern eller för att hålla en kronisk sjukdom i schack. Men för det mesta kan man lösa det så att man får vara ”ledig” åtminstone någon vecka. Om man behöver ta prover kan man kanske göra det på vårdcentralen där man har sitt sommarställe, om man måste kanske man kan åka in till sjukhuset och få sin behandling och sedan tillbaka till sommarstugan. Det där praktiska, det kan man ofta lösa.

Men sen är det den andra aspekten: Kan man ta semester från att ha cancer? Från att vara cancerpatient? Från tankarna, oron, sorgen som ofta finns med? Från all väntan på besked och på behandling? Från biverkningar och seneffekter? Det är inte lika enkelt alls.

Om man kan så tycker jag att man ska ta semester från allt det där, om det så bara är för en dag – eller en timme, eller fem minuter. Man får vara bekymmerslös en stund, även om man har cancer. Låta allt bara fara och flyga, njuta av livet, bara må gott.

Jag tänker på kvinnan som jag hade kontakt med för många år sedan. Hon var väldigt sjuk och sjukdomen tog stor plats i hennes vardag, hela tiden. Men hon älskade att dansa salsa, och ibland satte hon på musik på högsta volym och bara dansade så länge hon orkade. Kroppen blev trött, men mentalt fick hon krafterna och glädjen åter. Och orkade kämpa några dagar till.

För många, många som jag har träffat har den där charterresan, besöket på landet, spavistelsen eller fjällvandringen betytt nya krafter för att fortsätta kampen mot sjukdomen. Så man inte bara kan ta ”ledigt” från cancern – det är viktigt att man gör det så att man orkar!

/Maria Hellbom


Både som anhörig och cancersjuk kan du behöva "ledigt", har du gjort det? Vi gjorde det, resan.

GÖR en bra dag!


Carpe Diem!
ps. för att kommentera klicka under inlägget på kommentarer

Inga kommentarer: