lördag 31 augusti 2013

Se upp - här kommer vi!

Kl. 9.45

I går kväll hemma i soffan.
Jag hade laddat med en kopp te, satt på tv:n och skulle se en film men jag bara gäspade och gäspade och när klockan var 22.00 låg jag redan i sängen med Sylvester nedbäddad vid sidan av mig, på golvet då, som vanligt när jag är hundvakt. Jag hade ingen som helst energi kvar efter eftermiddagens möte.

Sen minns jag inget mer förrän jag vaknade klockan 04.00 och kände mig helt utsövd. Jag kan inte minnas när jag senast kunnat sova sex timmar i ett sträck utan att vakna till. Jag smög upp för att inte väcka Sylvester och lyckades få lite egentid men efter en kort stund sen kom han trippandes. Det såg verkligen gulligt ut när han sträckte på sin lilla kropp och gav upp ett stort "gäsp". Solen hade inte gått upp ännu och det kändes som om vi bägge var lite "före" allt och alla andra.

Igår hade Cancerkompisar.se sitt allra första advisory board-möte. För några månader sedan tog Alexandra upp på ett av våra veckomöten att vi borde hitta några kloka personer, som kompletterar oss, personer som kan hjälpa oss med det vi inte kan åstadkomma själva.
Hon tog fram våra respektive StrengthsFinder-test, ett test vi bägge fått möjlighet att genomgå hos Lustra Utveckling, så började vi lista de egenskaper vi själva saknade och började lista tänkbara kandidater med just de egenskaperna. Efter ett par månader och flera möten senare hade vi en grupp.

Styrelsen hade träffats veckan innan för att förbereda för en presentationen av Cancerkompisar.se samt upprätta en dagordning inför mötet.
Jag var ganska nervös och lite uppjagad inför mötet. Det var mycket som stod på spel för mig och Sverker som vi bett agera ordförande märkte att jag var något stressad och han sa till mig "ta det lugnt och sätt sig ner".

Det blev ett drygt två timmar långt möte med kluriga frågor, kloka inlägg och synpunkter, konkreta tips, krattade kontakter, ett stort engagemang och inte minst fick vi ett "kvitto" på att Cancerkompisar.se fyller ett "gap". Det stödet vi erbjuder genom att matcha samman kompisar behövs. Ett stöd som saknas och inte tillgodoses av samhället idag. Vi skaffat oss kunskap och har underlag så vi både kan och ska föra debatten för oss anhöriga.

I går formulerades en början på en vision för Cancerkompisar.se i går "vi stöttar anhöriga till cancerdrabbad och underlättar för arbetsgivare och sjukvård".

Innan vi ses för nästa advisory board, den 27 september, har vi på Cancerkompisar.se en hel del actions att ta tag i. Det är svårt att uttrycka vad jag känner idag så det blir TACK OCH KRAM!
Jag är så lättad.

GÖR en bra dag!

Advisoryboard från vänster:
Helena Kurki - Bridging The Gap, ägare och vd
Sverker Ölmestig - Cap Gemini, Finacial Controller, BUS Nordic, Baltic and UK & Ireland
Inga-Lill Lellky - Giraffa AB, Cancerkompisar.se
Tina Kaikkonen - Tillväxt Malmö, Cancerkompisars affärsutvecklare
Alexandra Lellky - Cancerkompisar.se
Stefan Hansson - Skaneus Support, ägare och vd
Alexander Lellky - Rörjouren Skåne AB, It-strateg
Saknas: Aliki Bendzovski - Schwarzkopf, Norden ansvarigCarpe Diem!
ps. för att kommentera klicka under inlägget på kommentarer

3 kommentarer:

Patrik Göransson sa...

Hej!

Grattis och fortsatt lycka till få man ju säga:)

Jag har en liten undran dock..

Varför har ni valt att stötta "anhöriga till cancerdrabbad" och inte närstående till cancerdrabbad? Av erfarenhet så vet vi ju att det inte alltid är en anhörig som står närmast en cancerdrabbad utan det kan vara en vän eller kollega.

Närståendebegreppet är mer inkluderande och ett kliv ifrån att vi i sjukvården definierar vilka som är viktigast för patienten genom att inkludera anhöriga men inte vänner etc.

Lite tankar bara...

M v h

Patrik Göransson

Giraffa - jag sticker upp huvudet sa...

Hej, du har helt rätt!
Jag har tagit med hjälp för att försöka reda ut de olika begreppen och man ser olika på det, sjukvården har en tolkning och kommunen en. Vi borde nog skriva bägge nu, tack för detta!

Det här har jag hittat:
begreppen tolkas följande ur socialtjänstlagen
Anhöriga-den som ger hjälp (handla m m) och stöd (psyke, känslomässigt stöd) och vård
Närstående - den som tar emot
MEN

Soc.styr och HSL(Hälso-sjukvårdslagen)
Bakgrund: det finns inget skrivet (inget uppdrag) att sjukvården ska ta hänsyn till anhöriga (finns bara i soctjänstlagen) MEN praxis säger
att närstående - är de som ger hjälp till den sjuke.
Alltså tvärtom.
Jag tycker man kan använda bägge begreppen för att beskriva "oss" som står vid sidan om.
TACK snälla för din fråga.../inga-lill

Alexandra sa...

Ja vilket bra möte det var!